Ylirannan ratsutilan henkilöstö

Ylirannan ratsutilan omistaa ja siitä vastaa Anne Perätalo. Päätoimisina opettajina toimivat Jenni Jormakka ja Krista Sumen. Lauantaitunneilla opettaa ratsastuksenohjaaja Roosa Toivanen. Maasto- ja yksäritunteja pitää viikolla Riina Vatanen. 

Tallin toiminta vaatii myös monen muun henkilön työpanosta. Tallillamme pyöriikin myös osa-aikaista henkilökuntaa: tallipäivystäjiä, ilta- ja aamutallien tekijöitä sekä paljon reippaita talliapulaisia.

Leirien aikana väkeä on enemmän, kun mukana ovat leiri-isoset ja talliavustajat.

Lisäksi tallillamme pyörivät ihanat ja sosiaaliset tallikissamme Onni, Harmi ja Söpö sekä Annen vanha kissa Pippuri ja lapsirakas saksanpaimenkoira Luukas.

Anne Perätalo

Anne vastaa tallin toiminnasta. Hänen mielestään ratsutilan hoidon tärkeimpiä asioita ovat hevosten hyvinvointi, ihmisten viihtyvyys ja turvallisuus. Anne on luonut Ylirannalle hyvän ja positiivisen hengen, jossa kaikki tervehtivät ja auttavat toisiaan. Hevoset tekevät töitä innokkaana ja mielellään.

Annelta ei ideat lopu, ja hän on luonut Ylirannasta myös leiritallin, joka on vuodesta toiseen ympäri Suomea tulevien leiriläisten suosiossa. Myös viikonlopun täysihoitoleirit sennuille, junnuille ja äiti-lapsi -ryhmille ovat erittäin suosittuja. 

Anne on harrastanut hevosia pienestä asti ja hänellä on erinomaiset hevosmiestaidot. Oma talli oli haaveena jo nuoresta pitäen. 

Hän rakensi Ylirannan ratsutilan liki tyhjästä, kun hän osti talon ja tilan maat vuonna 1999. Hän hankki ensimmäisen tallirakennuksen Puolangalta ja siirsi sen tilalle sekä rakennutti ratsastuskentän. Tässä tilassa ratsastuskoulu aloitti toimintansa vuonna 2000. Aloittaessaan ratsastuskoulun käytössä oli 10 hevosta.

Ratsastuskoulun toiminta laajeni, kun hän vuonna 2004-2006 rakennutti maneesin ja maneesitallin. Samalla ylätalli jäi pääasiassa yksityishevosten käyttöön.

Vuosien varrella Anne on laajentunut tilan toimintaa. Yhdessä Iin hevosharrastajien kanssa on rakennettu maastoreitit sekä upea maastoesterata. Hevosille on rakennettu lisää suuria tarhoja ja kesäisin ne laiduntavat isoilla laitumilla lähellä Ratsutilaa. Pääsevätpä ne treenaamaan lihaksiaan uittoaltaassakin! Alatallin jatkoksi nousi vielä pikkutalli vuonna 2014, ja siellä asuvat pääasiassa Annen ja Anssin ravihevoset. Raviurheilu onkin Annen harrastus ja hän treenaa parhaillaan ravureitaan kilpailukuntoon. 

Jenni Jormakka 

Jenni Jormakka on  pääasiassa valmentanut yksityisratsukoita enimmäkseen esteratsastuksessa ja käynyt myös Ylirannalla valmentamassa kisaajiamme.

Jennin oppilaiden menestyksestä ehkä suurin ja tuorein on HIHS:n junioriluokissa voiton ja sijoituksen saanut Fanny Korkiakoski. Jennin valmennettavat ovat saaneet useita mitaleja Pohjois-Suomen aluemestaruuksissa ja menestyneet aina seuratasolta kansallisiin ja kansainvälisiin 130 cm luokkiin asti. Jenni on itse kilpaillut 130 cm tasolle Suomessa ja ulkomailla sekä kouluttanut ja kilpailuttanut nuoria hevosia useamman vuoden ulkomailla.

Jenni on viittä vaille valmis ratsastuksenopettaja ja hän opiskelee myös agrologiksi.

Jenni aloitti Ylirannalla 1.7.2019.

Krista Sumen

Kristalla on ratsastuksen opettaja -tutkinto ja hän on opettanut jo 15 vuotta eri ratsastuskouluissa Oulun seudulla. 

Jo 8-vuotiaana Krista tiesi, että ratsastuksen opettaja on hänen kutsumusammattinsa. Hän opettaa aina täydellä sydämellä ratsastajan ikään ja tasoon katsomatta.

Krista on kisannut este-, kenttä- ja kouluratsastuksessa kansalliselle tasolle saakka Suomessa ja ulkomailla. Hänellä on ollut useita omia hevosia, jotka hän on kouluttanut itse.


Roosa Toivanen

Hevoset ovat olleet Roosan elämäntapa siitä saakka, kun hän sai ensimmäisen oman poninsa 10-vuotiaana. Lukion jälkeen hän työskenteli reilun puoli vuotta Ruotsissa parilla nuoriin estehevosiin keskittyvällä tallilla. Roosa valmistui ratsastuksenohjaajaksi Hevosopistolta vuonna 2019. Hän suoritti opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua muun muassa Kyra Kyrklundin tallilla Englannissa. Roosa asui Etelä-Suomessa neljä vuotta, ja vuodet Ypäjällä opettivat paljon. Paluumuutto kotiseudulleen Simoon tuli kuitenkin eteen syksyllä 2021, ja saman vuoden marraskuussa Roosa aloitti opettamisen Ylirannalla. Roosa viimeistelee parhaillaan hevosalan liiketoiminnan tutkintoa ja tähtäimessä on tradenomin tutkinto.

Ratsastuksen opetuksessa Roosa keskittyy paljon tarkkaan perusratsastukseen ja istuntaan. Hevosen hyvinvointi on aina ykkössijalla kaikessa tekemisessä. Roosa pyrkii myös huomioimaan erilaiset oppijat ja tavoitteet.

Tällä hetkellä Roosan omalta kotitallilta löytyy kolmevuotias omakasvatti ja eläkkeellä oleva siitostamma. Lisäksi tallilla on pari asiakashevosta täysihoidossa. Roosaa kiinnostaa kovasti nuoret hevoset ja niiden koulutus. Nuorempana hän kisasi enemmän esteillä, mutta nykyään este- ja kouluratsastus kiinnostavat lähes yhtä paljon. ”Ylipäänsä kaikki hevosiin liittyvä on kiinnostavaa”, Roosa kiteyttää, ”Joka päivä oppii jotain uutta. Se on tämän työn suola!”

Riina Vatanen

23-vuotias Riina aloitti ratsastuksen Ylirannalla noin 17 vuotta sitten - silloin, kun maneesiakaan ei vielä ollut ja Jönssi-poni oli nuori poika!

Riina on kisannut kouluratsastuksessa kansalliselle vaativa B -tasolle asti ja 95 cm esteissä. Tällä hetkellä Riina opiskelee SRL I-tason valmentajakoulutuksessa.

Riina on ehtinyt vuosien varrella olla leiri-isosena, vetää heppakerhoa ja maastoja ja pitänyt tunteja. Hän on ratsuttanut muutamat tallin suokit.

Riina asui Britanniassa Jerseyn saarella kaksi vuotta, jossa hän oli 
au pairina hoitamassa yhdeksän hevosen tallia. Hän ratsasti joka päivä tallin hevosia ja veti maastoja.

Sen jälkeen hän asui Belgiassa, jossa oli töissä kaksi kuukautta VDB sporthorsesin tallilla (Jens Vandenberk & Anna-Julia Kontio) kotigroomina 15-18 hevoselle.

Riinan ja hänen perheensä oma hevonen kimo Queens Heart eli Quu asuu Ylirannan Ratsutilalla ja on perheen omassa käytössä.

Riina on erittäin pidetty ja ratsastajien toiveesta hän pitää myös joitakin yksityis- ja pienryhmätunteja.

Saija Mäki

Tallityöntekijänä toimiva Saija aloitti ratsastusharrastuksen 12-vuotiaana. Hän on ollut koko ikänsä "satunnaisharrastaja" ja käynyt lähinnä ratsastuskoulussa tunneilla. 

Työuransa Saija on tehnyt täysin eri alalla eli kampaaja-maskeeraajana muun muassa teatterissa, mutta hän haaveili kymmenen vuotta, että joku päivä hän ottaisi opintovapaata ja lähtisi opiskelemaan hevostenhoitajaksi - vaikka vain omaksi ilokseen! Hän haaveili, että saisi viettää pätkän elämästään hevosten kanssa, ja jos joskus laittaisikin oman kaviokkaan, olisi sitten hommat paremmin hanskassa.

Opintojen viimeisen työssäoppimisjakson Saija teki Ylirannan Ratsutilalla ja kouluaikana hankkimansa ravipuolen osaaminen taisi olla se avainasia, jonka ansiosta hän työllistyi Ylirannalle jo ennen valmistumistaan toukokuussa 2019. Siitä asti hän on työskennellyt osa-aikaisena sekä tallilla että Oulun Teatterilla. Ylirannalla hänet näkee neljänä arkipäivänä viikosta yleensä kello 8-16 välillä. Ylirannalla hän tekee tallitöitä sekä valjastaa ja ajaa ravureita Annen ja Anssin apuna. Saija toimii ravireissuilla hevostenhoitajana.
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Anssi Wiik

Esittely tulossa