Ylirannan Ratsutilan henkilöstö

Ylirannan ratsutilan omistaa ja siitä vastaa Anne Perätalo. Päätoimisena opettajan toimii Jenni Jormakka. Hänen sijaisenaan sekä lasten-, alkeis- ja lauantaituntien pitäjänä toimii ratsastuksenohjaaja Anne Tikka. 

Tallin toiminta vaatii myös monen muun henkilön työpanosta. Tallillamme pyöriikin myös osa-aikaista henkilökuntaa: tallipäivystäjiä, ilta- ja aamutallien tekijöitä sekä paljon reippaita talliapulaisia.

Leirien aikana väkeä on enemmän, kun mukana ovat leiri-isoset ja talliavustajat.

Lisäksi tallillamme pyörivät ihanat ja sosiaaliset tallikissamme Onni, Harmi ja Söpö sekä Annen vanha kissa Pippuri ja lapsirakas saksanpaimenkoira Luukas.Anne Perätalo

Anne vastaa tallin toiminnasta. Hänen mielestään ratsutilan hoidon tärkeimpiä asioita ovat hevosten hyvinvointi, ihmisten viihtyvyys ja turvallisuus. Anne on luonut Ylirannalle hyvän ja positiivisen hengen, jossa kaikki tervehtivät ja auttavat toisiaan. Hevoset tekevät töitä innokkaana ja mielellään.

Annelta ei ideat lopu, ja hän on luonut Ylirannasta myös leiritallin, joka on vuodesta toiseen ympäri Suomea tulevien leiriläisten suosiossa. Myös viikonlopun täysihoitoleirit sennuille, junnuille ja äiti-lapsi -ryhmille ovat erittäin suosittuja. 

Anne on harrastanut hevosia pienestä asti ja hänellä on erinomaiset hevosmiestaidot. Oma talli oli haaveena jo nuoresta pitäen. 

Hän rakensi Ylirannan ratsutilan liki tyhjästä, kun hän osti talon ja tilan maat vuonna 1999. Hän hankki ensimmäisen tallirakennuksen Puolangalta ja siirsi sen tilalle sekä rakennutti ratsastuskentän. Tässä tilassa ratsastuskoulu aloitti toimintansa vuonna 2000. Aloittaessaan ratsastuskoulun käytössä oli 10 hevosta.

Ratsastuskoulun toiminta laajeni, kun hän vuonna 2004-2006 rakennutti maneesin ja maneesitallin. Samalla ylätalli jäi pääasiassa yksityishevosten käyttöön.

Vuosien varrella Anne on laajentunut tilan toimintaa. Yhdessä Iin hevosharrastajien kanssa on rakennettu maastoreitit sekä upea maastoesterata. Hevosille on rakennettu lisää suuria tarhoja ja kesäisin ne laiduntavat isoilla laitumilla lähellä Ratsutilaa. Pääsevätpä ne treenaamaan lihaksiaan uittoaltaassakin! Alatallin jatkoksi nousi vielä pikkutalli vuonna 2014, ja siellä asuvat pääasiassa Annen ja Anssin ravihevoset. Raviurheilu onkin Annen harrastus ja hän treenaa parhaillaan ravureitaan kilpailukuntoon. 


Anssi Wiik

Lisätietoja tulossa

Jenni Jormakka 

Jenni Jormakka on  pääasiassa valmentanut yksityisratsukoita enimmäkseen esteratsastuksessa ja käynyt myös Ylirannalla valmentamassa kisaajiamme. Hän on valmentanut myös aiempaa ratsastuksenohjaajaamme Kati Kemppaista.

Jennin oppilaiden menestyksestä ehkä suurin ja tuorein on viime vuoden HIHS:n junioriluokissa voiton ja sijoituksen saanut Fanny Korkiakoski. Jennin valmennettavat ovat saaneet useita mitaleja Pohjois-Suomen aluemestaruuksissa ja menestyneet aina seuratasolta kansallisiin ja kansainvälisiin 130 cm luokkiin asti. Jenni on itse kilpaillut 130 cm tasolle Suomessa ja ulkomailla sekä kouluttanut ja kilpailuttanut nuoria hevosia useamman vuoden ulkomailla.

Jenni on viittä vaille valmis ratsastuksenopettaja ja hän opiskelee myös agrologiksi.

Jenni aloitti Ylirannalla 1.7.2019.

Anne Tikka

Anne on ohjaajana rauhallinen, mutta myös päättäväinen ja kannustava. Hän osaa opettaa, kuinka hevosta taivutetaan ja miten nurkkakummitukset taltutetaan. 

Anne valmistui 2018 keväällä ratsastuksenohjaajaksi. Ylirannalla hän aloitti työt heinäkuussa 2018. 

Annen hevosharrastus alkoi nuorena Oulun alueen ratsastuskouluilla ja siitä pikkuhiljaa hän siirtyi hoito- ja vuokrahevosiin. Hevoskärpänen purikin yllättävän lujasti ja peruskoulun jälkeen hän hakeutui Pudasjärvelle ohjaajatutkintoon. Keväällä 2018 hän valmistui ratsastuksenohjaajaksi. Tulevaisuudessa hän haluaa perehtyä kengityksen saloihin.

Anne omistaa suomenhevosruuna Möykyn, jonka kanssa hän treenaa monipuolisesti. Tarkoitus olisi päästä starttaamaan raveissa ja mahdollisuuksien mukaan kisata myös ainakin esteratsastuksessa. Aika näyttää mihin parivaljakko päätyy! Möykyn touhuja voi seurata Instagramissa nimellä team.moykkarit 

Moona Repo

Moona on tallin moniosaaja, joka pyörittää näppärästi ponitunteja, ponikerhoa, talikkoa ja Avantia. Moona myös ratsuttaa tarvittaessa tallin hevosia. Moona aloitti ratsastuksen Ylirannalla jo vuonna 2008 ja on siten ollut Ylirannan touhuissa mukana lapsesta saakka.

Hän on toiminut hevosten kanssa melkein koko ikänsä. Ensimmäinen hevonen tuli Moonan perheeseen, kun hän oli 9-vuotias, sitä ennen hän oli jo ratsastanut ainakin kolme vuotta. 

Vuonna 2011 perhe osti Ylirannallakin tuntihevosena toimineen Liveja-tamman, joka ehti olla perheellä pari vuotta. Sen jälkeen Moona osti ensimmäisen kisahevosen, Balliston tutummin Justuksen. Justus onkin useimmille tuttu, sillä se ehti tehdä tuntejakin jonkin verran. Justuksella ei kuitenkaan voinut kauaa hypätä, sillä jalat eivät kestäneet, ja Justus olikin pari vuotta ylläpidossa muualla. Sillä välin Moonalla oli Ylirannalla ylläpidossa Fansi-tamma, jolla hän kisasi.

Tällä hetkellä Moonalla ei ole omia tai ylläpidettäviä hevosia, mutta ratsastaa Annen omistamaa Callseuta eli Kallea ja välillä myös Rullea sekä tarpeen mukaan muitakin hevosia.

Moona on ollut Ylirannalla viimeiset kolme kesää leiri-isosena ja teki myös tallihommia opintojen välivuoden aikana. Lapset pitävät Moonasta todella paljon, koska hänellä on aina aikaa heille. Hän tähtää Helsinkiin opiskelemaan eläinlääketiedettä ja lukee tällä hetkellä pääsykokeisiin. Moona pyörii lähes joka päivä tallilla ja häntä saa aina nykäistä hihasta, jos on jotain kysyttävää!

Moona Repo