Ylirannan Ratsutilan henkilöstö

Ylirannan ratsutilan omistaa ja siitä vastaa Anne Perätalo. Päätoimisena ratsastuksenohjaajana toimii Kati Kemppainen. Hänen sijaisenaan ja lauantaituntien pitäjänä toimii ratsastuksenohjaaja Anne Tikka. Lauantain ponituntien vetäjä on Moona Repo.

Tallin toiminta vaatii myös monen muun henkilön työpanosta. Tallillamme pyöriikin myös osa-aikaista henkilökuntaa: tallipäivystäjiä, ilta- ja aamutallien tekijöitä sekä paljon reippaita talliapulaisia.

Leirien aikana väkeä on enemmän, kun mukana ovat leiri-isoset ja talliavustajat.

Lisäksi tallillamme pyörivät ihanat ja sosiaaliset tallikissamme Onni, Harmi ja Söpö sekä Annen vanha kissa Pippuri ja lapsirakas saksanpaimenkoira Luukas.
Anne Perätalo

Anne vastaa tallin toiminnasta. Hänen mielestään ratsutilan hoidon tärkeimpiä asioita ovat hevosten hyvinvointi, ihmisten viihtyvyys ja turvallisuus. Anne on luonut Ylirannalle hyvän ja positiivisen hengen, jossa kaikki tervehtivät ja auttavat toisiaan. Hevoset tekevät töitä innokkaana ja mielellään.

Annelta ei ideat lopu, ja hän on luonut Ylirannasta myös leiritallin, joka on vuodesta toiseen ympäri Suomea tulevien leiriläisten suosiossa. Myös viikonlopun täysihoitoleirit sennuille, junnuille ja äiti-lapsi -ryhmille ovat erittäin suosittuja. 

Anne on harrastanut hevosia pienestä asti ja hänellä on erinomaiset hevosmiestaidot. Oma talli oli haaveena jo nuoresta pitäen. 

Hän rakensi Ylirannan ratsutilan liki tyhjästä, kun hän osti talon ja tilan maat vuonna 1999. Hän hankki ensimmäisen tallirakennuksen Puolangalta ja siirsi sen tilalle sekä rakennutti ratsastuskentän. Tässä tilassa ratsastuskoulu aloitti toimintansa vuonna 2000. Aloittaessaan ratsastuskoulun käytössä oli 10 hevosta.

Ratsastuskoulun toiminta laajeni, kun hän vuonna 2004-2006 rakennutti maneesin ja maneesitallin. Samalla ylätalli jäi pääasiassa yksityishevosten käyttöön.

Vuosien varrella Anne on laajentunut tilan toimintaa. Yhdessä Iin hevosharrastajien kanssa on rakennettu maastoreitit sekä upea maastoesterata. Hevosille on rakennettu lisää suuria tarhoja ja kesäisin ne laiduntavat isoilla laitumilla lähellä Ratsutilaa. Pääsevätpä ne treenaamaan lihaksiaan uittoaltaassakin! Alatallin jatkoksi nousi vielä pikkutalli vuonna 2014, ja siellä asuvat pääasiassa Annen ja Anssin ravihevoset. Raviurheilu onkin Annen harrastus ja hän treenaa parhaillaan ravureitaan kilpailukuntoon. 


Ratsastuksenohjaaja Kati Kemppainen

Katin motto "vähemmän pulinaa ja enemmän liikettä" joutuu välillä koetukselle, kun tunnilla kuuluu ratsastajien iloista naurua. Kati aloitti Ylirannalla ratsastuksenohjaajana vuonna 2016. Hänen opetuksessaan korostuu oppimisen ilo ja  onnistumisen kokemukset. 

Kati on opettajana topakka ja napakka, hauska ja kannustava - ja erittäin pidetty! Hän kohtelee kaikkia oppilaitaan tasavertaisesti heidän iästään ja tasostaan riippumatta. Katin tunneilla edistyvät suurin harppauksin niin lapset kuin sennut.

Katin tunneilla ei urauduta, vaan aina on uusia ja mielenkiintoisia tehtäviä. Katin opit pitävät oppilaat ja hevoset pirteinä. Katin positiivisen vaikutuksessa unelias uranahjuskin piristyy ja innostuu.

Katin opetuksessa pääsee kokemaan elämyksiä. Loppukäynnit tehdäänkin kesällä usein maastoesteradalla ja sen vesiesteessä kahlaten. Useimmat oppilaat ovat uskaltautuneet kokeilemaan Katin tunneilla esteitä ja maastoesterataa, ja löytäneet ratsastamisesta kokonaan uuden maailman.

Kati aloitti ratsastamisen 8-vuotiaana Oulussa Saaran tallilla ja ammatinvalinta oli heti selvä. Hän ehti pitää ratsastustunteja Oulussa parin vuoden ajan ennen kuin aloitti opinnot Ypäjän Hevosopistolla. Sieltä hän valmistui ratsastuksenohjaajaksi vuonna 2012. Hän on opettanut Ylirannan ratsutilan lisäksi Aulangon ratsastuskoulussa, Punkin tallilla Loimaalla, Suupohjan Ratsutallilla Myrkyssä ja Helsingissä Ratsastuskeskus Viikki Oy:ssä.

Katilla on kaksi omaa hevosta, Cara (Kvatra) ja Piitu (Patna). Katin intohimona on kenttäratsastus. Hän oli vuonna 2015 Caralla mukana Hämeen joukkueessa voittamassa aluemestaruuskultaa. Samana vuonna hän oli Hämeen aluerankingykkönen senioreiden kenttäratsastuksessa. Vuonna 2016 hän uusi Caran kanssa rankingtuloksen ja voitti Hämeen aluemestaruuden.

Oulussa hän treenaa kaikkia kolmea lajia ja kuuluu Pohjois-Suomen aluekenttärenkaaseen. Hän on mukana Team Sinikaarrekaupassa, joka koostuu oululaisista kenttäratsastajista.

Katin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu ratsastuksenopettajaopinnot.

Lue lisää: http://katikemppainen.fi/


Ratsastuksenohjaaja Anne Tikka

Anne on ohjaajana rauhallinen, mutta myös päättäväinen ja kannustava. Hän osaa opettaa, kuinka hevosta taivutetaan ja miten nurkkakummitukset taltutetaan. 

Anne valmistui 2018 keväällä ratsastuksenohjaajaksi. Ylirannalla hän aloitti työt heinäkuussa ja nykyään hän pitää pääsääntöisesti lauantain tunnit klo 13:sta eteenpäin. Hän toimii myös Katin sijaisena aina tarvittaessa.

Annen hevosharrastus alkoi nuorena Oulun alueen ratsastuskouluilla ja siitä pikkuhiljaa hän siirtyi hoito- ja vuokrahevosiin. Hevoskärpänen purikin yllättävän lujasti ja peruskoulun jälkeen hän hakeutui Pudasjärvelle ohjaajatutkintoon. Keväällä 2018 hän valmistui ratsastuksenohjaajaksi. Tulevaisuudessa hän haluaa perehtyä kengityksen saloihin.

Anne omistaa suomenhevosruunan, jonka kanssa hän treenaa monipuolisesti. Tarkoitus olisi päästä starttaamaan raveissa ja mahdollisuuksien mukaan kisata myös ainakin esteratsastuksessa. Aika näyttää mihin parivaljakko päätyy!


Moona Repo

Moona on tallin moniosaaja, joka pyörittää näppärästi ponitunteja, ponikerhoa, talikkoa ja Avantia. Moona myös ratsuttaa tarvittaessa tallin hevosia. Moona aloitti ratsastuksen Ylirannalla jo vuonna 2008 ja on siten ollut Ylirannan touhuissa mukana lapsesta saakka.

Hän on toiminut hevosten kanssa melkein koko ikänsä. Ensimmäinen hevonen tuli Moonan perheeseen, kun hän oli 9-vuotias, sitä ennen hän oli jo ratsastanut ainakin kolme vuotta. 

Vuonna 2011 perhe osti Ylirannallakin tuntihevosena toimineen Liveja-tamman, joka ehti olla perheellä pari vuotta. Sen jälkeen Moona osti ensimmäisen kisahevosen, Balliston tutummin Justuksen. Justus onkin useimmille tuttu, sillä se ehti tehdä tuntejakin jonkin verran. Justuksella ei kuitenkaan voinut kauaa hypätä, sillä jalat eivät kestäneet, ja Justus olikin pari vuotta ylläpidossa muualla. Sillä välin Moonalla oli Ylirannalla ylläpidossa Fansi-tamma, jolla hän kisasi.

Tällä hetkellä Moonalla ei ole omia tai ylläpidettäviä hevosia, mutta ratsastaa Annen omistamaa Callseuta eli Kallea ja välillä myös Rullea sekä tarpeen mukaan muitakin hevosia.

Moona on ollut Ylirannalla viimeiset kolme kesää leiri-isosena ja teki myös tallihommia opintojen välivuoden aikana. Nykyisin Moona tekee lauantaisin tallitöitä ja pitää ponitunnit. Lapset pitävät Moonasta todella paljon, koska hänellä on aina aikaa heille. Hän tähtää Helsinkiin opiskelemaan eläinlääketiedettä ja lukee tällä hetkellä pääsykokeisiin. Moona pyörii kuitenkin lähes joka päivä tallilla ja häntä saa aina nykäistä hihasta, jos on jotain kysyttävää!


Moona Repo
Moona Repo